4 Haziran 2009 Perşembe

## 5 Soru/Cevap : Martensmith

İkinci demoları Mental Sequences'ı iki ay kadar önce çıkartan Ankaralı grup Martensmith'in gitar ve vokal görevlerinin başındaki Özer'le The Dergi'nin ilk röportajını yaptık. 5 Soru/Cevap serisinin ilki huzurlarınızda...
Bu arada grup The Dergi'ye özel olarak yeni şarkılarından Selffear'in mp3'ünü bu linkten bizle paylaşıyor. İndirmek için tıklayın.

Siz birkaç yıl önce Impulse adıyla tanıdığımız ve demosunu edindiğimiz grupsunuz değil mi? E peki nereden çıktı bu Martensmith ismi?
-Evet o Impulse biziz. O Impulse zamanında tam gaz giderken ordan elin Amerikalı’sı Myspace’den mesaj attı “kardeşim biz o isimde grubu 1974’te kurduk,grup aktif değil ama isim hakkı hala bizde, kendi ülkenizde iş yapacaksanız yapın ama internette reklam yapma hakkınız yok” diye. Biz de madem daha albüm falan yok, ismi değiştirelim yolun başında denebilecek bir aşamadayken diye düşündük. Uzun süren kafa patlatmalar sonucu Martensmith ismini bulduk.

Her ne kadar küçük ölçekli de olsa isim değiştirmek bir grubun başına gelmesi en istenilmeyecek olaylardan biri… Siz bu handikaptan nasıl kendinizi sıyırmayı düşünüyorsunuz, yoksa sence çoktan sıyrıldınız bile mi?
-Hayır malesef işin içine eleman değişikliği de girip biz de bir yıl tembellik yapınca Impulse ismiyle yaptığımız tüm işler unutuldu ve sıfırdan,sanki yeni kurulmuş bir grup gibi başlamamız gerekti. Hala takip eden ,”aaa bunlar eski Impulse olm” diyenler olmuyor değil ama tabi eski tadı olmuyor henüz. Nasıl kurtulacağız peki??? Eskisinden çok daha iyi çalıyoruz, beste yapıyoruz ve sahne şovu yapıyoruz. Çok daha iyi bir ürün çıkardık piyasaya. Yani çok daha fazla çalışıyoruz ve sonucunu görmeye başladık bile.

Mental Sequences isimli bir demo EP’yi kısa bir süre önce piyasaya çıkarttınız. Çıkarttınız diyorum çünkü para verilerek alınıp evde rafa koyulabilen bir ürün var elimizde, bir rapidshare linki yerine. Neden diye sormamak olmaz şimdi bu tercihin sebebini?
-Dürüstçe söyleyeyim...Impulse ismiyle piyasaya sürdüğümüz Trident of Life demosunu bedava dağıtmıştık. Yaklaşık 1000 tane cd dağıttık ve bu bize oldukça fayda sağladı tanınma açısından. Fakat parasal anlamda tamamen göçtük. Çünkü bilindiği gibi Türkiye’de bu işten para kazanmak konserde çalarak olsun, ürün satarak olsun çok çok zor. Yani konuşulan rakamlar çok komik rakamlar aslında. Şimdi maliyet fiyatına cd’leri satıp maliyeti karşılayıp yeni cd bastırabiliyoruz ancak. Çünkü kriz bizi teğet geçmedi vallahi. Para yok napalım.Yeni demoda, thrash grubu Impulse yerine, daha modern tınlayan ve daha melodik bir Martensmith söz konusu… hatta yer yer Bullet For My Valentine’i anımsatan vokaller bile mevcut gibi geldi bize. Ne dersin?
-Tarz olarak ard arda konulmuş bölümler yerine birbirne bağlanan, geçişleri olan, zengin içerikli şeylerden hoşlandığımızı ve onların daha iyi tınladığını düşündük. Bir de Türkiye’de denenmemiş şeyler ortaya koyduk. Yani bu tarzda başka grup yok benim duyduğum. Başka tarzlara kötü demiyorum tabi ki sadece bu tarzın olmadığından bahsediyorum. Vokal olayına gelince, brutal ya da scream vokal benim tercih ettiğim tarzlar değil ülkemizdeki çoğu grubun aksine. Ben daha eski kafa kirli vokallerden yanayım. O dertle uğraşıyorum. Ama oldukça zor diyebilirim, yani belki de bana öyle geliyordur yeteneksizliğimden(!). BFMV konusunda, onun core vokal kısımları değil de clean söylediği kısımlarda ses rengimizin benzediği konusunda şeyler bana da söylendi. Umarım bu iyi anlamda söyleniyordur şayet benzerlik varsa.

Gelecek planları neler grup için? Üniversite bitene kadar çok aktif olup ardından “normal düzenli yaşam formuna” geçiş mi yapacaksınız yoksa gidebildiği yere kadar bu işi götüreceğiz mi diyorsunuz?
-Valla gittiği yere kadar gider düşüncesindeyiz. Daha iyi olmak için de sürekli çalışıyoruz. Ama bu ülkedeki grupların çoğunun sonu gibi iş hayatı başlayınca dağılma aşamasına gelirsek de konuştuğumuz şey hep şu “Abi hiç olmadı haftada 2 gün stüdyoda sevdiğimiz şarkıları çalarız, beste yaparız,takılırız!!!”. Ama şu anda bunu düşünmeye gerek yok çünkü yola yeni çıktık ve oldukça hızlı ilerliyoruz!!!

Martensmith @ myspace: www.myspace.com/martensmith
Martensmith - Selffear live @ konya videosu için: www.youtube.com/watch?v=5vRKH2k18xE


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder